miercuri, 2 martie 2011

DE CE MERGE LA PROTESTE UN PROFESOR DIN ROMANIA




Esti profesor. Inghiti, la tabla, o tona de creta pe zi. Ti se prelinge sudoarea de pe tample, pe dupa urechi, si o simti ca pe o spaima pe dupa gulerul camasii. Oare ai fost suficient de explicit? Or fi priceput elevii? Un bizon arunca un cocolos de hartie intr-un hipopotam. Eziti sa-i faci observatie lui Georgel. Intre timp si Fanel arunca o guma in Georgel. Nici astuia nu-i zici nimic. Intr-un proiect aflat pe masa ministrului si parlamentului, pentru a putea negocia o marire de leafa, profesorii ar trebui sa primeasca note de la elevi, parinti, colegi si directorul de scoala. In proportii relativ egale, cu exceptia celei a directorului, care nu valoreaza decat 10 la suta din media finala a evaluarii.
Parerea mea e ca, in felul asta, Boc va salva o gramada de bani la buget. Si poate scapam si de fmi. Sau absolventii vor fi toti genii. Cu 10 pe linie.
In primul caz profesorul va ramane cu leafa actuala pana la pensie. Cum ii da nota mica elevului la extemporal, cum ipochimenul il arde la nota de evaluare a activitatii didactice. Si nu o face singur. Mai vine si ma-sa c-o mana-n sold si dupa ce zbiara ca i-a maltrat odrasla trece-un doi din condei la evaluare, de-o sa manance bietul profesor numai coaja de paine uscata pana la pensie.
In al doilea caz, temator fata de bunul lui trai, profesorul va da 10 la tot poporul. Va primi 10 de la tot poporul si Boc nu va dormi noaptea.Dai bani la bugetari, iti raman mai putini bani din care sa furi. Si mai e ceva, trist dar adevarat: pur si simplu, se doreste cu buna stiinta descurajarea tinerilor pentru a lucra in invatamant sau in sanatate! O tara de tampiti este mult mai usor de condus decat una in care oamenii au ceva in cap. La fel, o tara de oameni cu sanatatea subreda… Oricum, pe ei ii doare undeva!

Daca vrei sa fii profesor in Romania, in ciuda salariul indecent pe care-l vei primi, trebuie sa indeplineste o gramada de conditii. Trebuie sa absolvi facultatea si masterul (3+2=5 ani). Dar asta nu e suficient! Mai trebuie sa faci si cursuri de "formatori"! Nu costa mult, doar 10 milioane de lei. "Super oferta"! Vrei sa corectezi teze unice sau la bac? Trebuie sa fii "format", bine ca nu "formatat", pentru asta. O mostra de limbaj de lemn: Strategia Guvernului pentru următorii 10 ani privind formarea profesională a adulţilor, prevede că incepând cu data de 1 ianuarie 2010 pentru a fi autorizaţi, furnizorii de formare profesională trebuie să facă dovada că realizează programele de formare profesională cu formatori care au pregătirea pedagogică specifică formării profesionale a adulţilor şi pregătirea de specialitate corespunzătoare programei de pregătire.

Sigur, boala asta a "cursurilor de calificare" sau de "formare" nu se limiteaza la invatamant. Se fac cursuri "de formare" pentru orice, m-as mira sa nu fie cursuri care sa te invete cum sa te stergi la fund! E o afacere foarte banoasa. Dar daca tot am vorbit un pic de invatamant, poate ar trebui sa amintesc si de programul "cornul si laptele"?! O mega-afacere si asta! Pai normal ca nu mai raman bani pentru fraierii de profesori... Aa, da, si cate "campanii antidrog", "proiecte" si alte "actiuni" de acest gen.. Of!!!!!!! Nu stiu cum mai rezist sa traiesc in tara asta!!!

Stimati profesori, Guvernul va arunca acum in fata criza economica, pretextul ideal al oricarui Guvern pentru a isi incalca angajamentele. Criza, auzi! De parca voi n-ati sti ce-i aia criza! Traiti intr-o criza de cand sunteti profesori: ati incropit o educatie romanilor in conditii de criza in ultimii 75 de ani, beneficiind nu de sprijinul societatii si Autoritatii, ci intotdeauna de dispretul lor.

Au venit acum oamenii lui Basescu, Boc si va cer alti ani de martiriu profesional. Asa cred ei, ca performanta in Invatamant se atinge exclusiv prin dedicatia pedagogului dublata de un stomac gol, si nu cu personal calificat, bine pregatit si bine platit.

Ati muncit o generatie in Invatamantul romanesc, intr-un martiriu perdant, in speranta desarta ca timonierii tarii va vor acorda respectul si demnitatea cuvenite. Ca va vor repara si incalzi scolile, va vor sprijini cursurile de perfectionare, va vor plati salarii performante, va vor ajuta sa reformati un sistem retrograd…Sanchi! Statul, orice Guvern adica, nu o sa va respecte prea curand. In ritmul in care Guvernele va maresc salariile si reformeaza sistemul educational, o sa va irositi talentul pedagogic si chiar intreaga viata in cloaca aceasta care este in prezent Invatamantul romanesc.
CINE CREDE IN ACESTE CUVINTE SI DORESTE O ADEVARATA REFORMA A INVATAMANTULUI POATE VENI IN FATA MINISTERULUI INVATAMANTULUI SA-SI FACA GLASUL AUZIT.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu