luni, 15 martie 2010

Cum se prepara berea din ghimbir


Acest articol se adresează celor care s-au convins deja de nocivitatea băuturilor carbogazoase „naturale“ produse industrial, chimizate până la refuz şi îndulcite sintetic, colorate ţipător, care în plus ruinează sănătatea. Oferim aici o reţetă pentru prepararea în casă a unei beri din... ghimbir, folosind ingredinte exclusiv naturale. Bună pentru sistemul digestiv, vitalizantă, afrodiziacă, redă pofta de viaţă.

„O clipă, dar de ce să nu cumpărăm pur şi simplu nişte bere de ghimbir din comerţ?“, ne-aţi putea întreba. Ei bine, pentru că berea din comerţ este prea îndulcită şi abia evocă, anemic, gustul ghimbirului. Plus că are un gust de conservant de te omoară...

Iată ce putem folosi pentru a prepara o delicioasă bere din ghimbir:

– o sticlă de 2 litri de apă plată

– o bucată măricică de rădăcină de ghimbir (de fapt, două linguri de ghimbir dat pe răzătoare). Găsiţi ghimbir la GIMA, sau la Kaufland, la sub 10 RON kilogramul.

– 1 lămâie

– 1 vas cu zahăr invertit sau miere

– ¼ lingură de pulbere de drojdie de bere (trebuie să găsiţi la unele magazine naturiste, ca să nu procedaţi ca noi, care ne-am descurcat până la urmă şi cu nişte drojdie de panificaţie...)

Mai aveţi nevoie de o răzătoare şi de o pâlnie. Ne putem descurca, după cum veţi vedea, şi cu o pâlnie improvizată din hârtie, dar totuşi... credeţi-ne că e mai bine cu una adevărată.

„Hei, de ce să cumpărăm o sticlă de apă plată în loc să folosim apă de la robinet?“, aţi mai putea întreba. Ei bine, ştim SIGUR că nu vreţi să vă spunem ce înseamnă „apă de la robinet“. Poate revenim cu un buletin de analiză... dacă vreţi să vi se facă părul măciucă. Dar dacă o filtraţi, magnetizaţi, ceva...

Să vedem ce este de făcut în continuare:

1) Întindem pe masă toate ingredientele, ca să fim siguri că nu am uitat nimic.

2) Am uitat drojdia...

3) Vărsăm apa într-un recipient provizoriu adecvat.

4) Folosind o pâlnie adevărată (nu ca noi), turnăm zahărul invertit (mierea) în sticlă.

5) Adăugăm pulberea de drojdie de bere.

6) Acum, radem ghimbirul până când obţinem cam 2 linguri. Putem eventual curăţa pieliţa de pe rădăcină, dacă vrem.

7) Stoarcem lămâia.

8) Amestecăm ghimbirul şi sucul de lămâie într-o cană.

9) Apoi, adăugăm amestecul ghimbir-lămâie în sticlă. Aici avem cu adevărat nevoie de o pâlnie, pentru că am observat că pâlnia din hârtie nu mai funcţionează după ce se umezeşte...

10) Acum, adăugăm şi apă plată în sticlă. O umplem ceva mai bine de 3/4 , apoi înşurubăm capacul şi agităm bine sticla, până la dizolvarea completă a zahărului invertit/mierii.

11) Vom umple apoi sticla, lăsând gol un spaţiu de două degete, pentru a preveni explozia, odată ce drojdia începe să lucreze.

12) Strângem bine de tot capacul, apoi punem sticla undeva la cald. O lăsăm aşa 24-48 de ore, pentru a lăsa drojdia să lucreze. Când sticla devine foarte tare şi nu mai poate fi „mulsă“, berea este gata. A noastră a fost gata în 24 de ore...

13) Peste noapte, lăsăm berea în frigider. Acest lucru împiedică „explozia“ sticlei. Din acest motiv, evitaţi să lăsaţi sticla într-un loc cald, mai mult de 48 de ore...

14) Odată berea răcită, puteţi umple paharele, nu înainte de a filtra lichidul cu un tifon sau o sită fină.

Şi cu asta, gata. Avem 2 litri de bere delicioasă de ghimbir, cu efort minimal şi la un preţ imbatabil. În plus, este mai slab alcoolică decât cea din comerţ, destul de rară în România. Nu credem să depăşească 0,5-2% alcool.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu