miercuri, 10 martie 2010

Sa inveti sa traiesti cu generozitate



Sa inveti sa traiesti cu generozitate nu este o sarcina usoara. Aplicarea unui principiu spiritual in administrarea banilor este ceva care vine in contra intelepciunii conventionale. In definitiv, daca vrei un cuib de oua, atunci economisirea banilor are sens; daruirea lor insa, nu are sens. Dar administrarea banilor controlata de egoism, lacomie si teama nu va conduce niciodata la libertate financiara. Atat timp cat esti robit de aceste sentimente, nici o avere, oricat de mare, nu te va satisface. In timp ce investitiile sanatoase sunt o parte a administrarii resurselor tale cu abilitate, secretul pentru linistea financiara sta in recunostinta, multumirea, si generozitatea care-ti guverneaza deciziile in privinta banilor. Oamenii care sunt recunoscatori si multumiti gasesc satisfactie in ceea ce le da providenta. Si oamenii generosi stiu ca Isus a avut dreptate cand a spus: Dati, si vi se va da; ba inca, vi se va turna in san o masura buna, indesata, clatinata, care se va varsa pe deasupra.
A invata sa traiesti cu generozitate reprezinta un proces de o viata, dar va aduce dividende dincolo de asteptarile tale. Daca acesta este lucrul dupa care tanjesti, iata cativa pasi pe care sa ii faci ca sa incluzi recunostinta, multumirea si generozitatea in strategia ta financiara de viata.

Recunostinta
Prea multi oameni pierd invelisul de argint pentru ca se asteapta sa-l gaseasca pe cel de aur.(Maurice Setter)

Bazeaza-te pe ce ai. Nu poti sa-ti permiti Acel lucru al visurilor tale? Nu ai bani pentru cateva lucruri in plus? Daca te bazezi pe ceea ce iti lipseste, asta te va face sa te simti sarac. Dar daca alegi ?? fii recunoscator pentru ce ai, curand te vei simti mai bogat. Daca nu ai bani, s-ar putea sa fie nevoie de o putere a vointei suplimentara ca sa vezi fateta pozitiva a lucrurilor. Dar se merita sa incerci.
Recunostinta are puterea sa-ti transforme atitudinea si sa-ti deschida ochii la plinatatea vietii. Poate sa transforme o tinichea intr-o comoara, o masa simpla intr-un banchet, o pierdere intr-un castig. Recunoaste ca multe din lucrurile bune din viata sunt pe gratis: primavara, prietenia, rasul copiilor. Acestea nu costa nimic - de fapt, ele nu pot fi cumparate - dar iti imbogatesc viata nepretuit de mult. Mai mult chiar, exista multa libertate de a te bucura de lucruri care sa nu fie ale tale. Poti sa savurezi o plimbare pe plaja fara sa ai o proprietate sau sa admiri o opera de arta la muzeu fara sa suporti costurile asigurarii ei in cazul in care ti-ar apartine.
Fa un inventar zilnic referitor la lucrurile pentru care esti recunoscator! Acesta este un lucru absolut necesar daca vrei sa culegi beneficiile depline ale practicarii recunostintei. Alege un timp - nu trebuie sa fie indelungat - sa inventariezi binecuvantarile zilnice. Noteaza-le! Cand vor veni zile grele, spiritul tau va fi improspatat daca recitesti aceasta lista.

Multumire
Este sarac cel ce nu este multumit. (Proverb japonez)

Fa deosebirea dintre lucrurile esentiale si cele neesentiale (adica dintre nevoi si dorinte)! Daca faci confuzie intre ceea ce vrei si ceea ce ai nevoie, esti probabil acaparat de cultura de consum. Cei care fac reclame ar dori ca tu sa crezi ca viata nu se merita traita decat daca vei cumpara ceea ce au de vanzare. Dar asta este o minciuna. O viata care se merita traita nu consta in a avea multe bogatii, ci in a fi multumit cu ceea ce ai. Realizand ca nu ai nevoie de un nou TV color sau un cutit de taiat ceapa ultraperformant, esti eliberat de inchisoarea mentalitatii de consum.
Ai de facut o alegere: poti alege sa cumperi ce vrei, dar sa stii ca fericirea ta nu depinde de asta. Nu lasa ca bogatia sa determine identitatea ta! Valoarea ta nu este echivalenta cu balanta din banca. Casa ta, masina si hainele tale sunt, cel mai probabil, o slaba reflectare a identitatii tale. Tu insemni mult mai mult decat posesiunile tale. Ai fost creat cu suflet. Vei gasi mai multa semnificatie si valoare hranindu-ti sufletul decat depunand sume de bani uriase la banca.
Niciodata nu vei fi multumit cu cat ai, decat atunci cand esti multumit de identitatea ta.

Darnicia
Iti castigi existenta prin ceea ce capeti . Dar iti creezi existenta prin ceea ce dai. (Winston Churchill)

Daruieste acolo unde este inima ta! Ce te impresioneaza? Situatia dificila a copiilor orfani din Rwanda? Femeile din Afganistan? Victime ale cutremurului? Copiii strazii de langa gara? Daruieste acelei cauze care starneste compasiunea si preocuparea ta. Avand un impact acolo unde crezi tu ca este important, te va face sa daruiesti in continuare.
Daruieste acolo unde traiesti! In timp ce acorzi ajutor oamenilor cu nevoi disperate din alte tari, este cu siguranta esential, de asemenea, sa cauti ocazii de a darui celor care locuiesc aproape de tine. Cunosti o mama singura care ar putea folosi produse alimentare? Un prieten sau un coleg de clasa care si-a pierdut slujba? Adu acelei mame o paine si branza, sau plateste colegului biletul de autobuz.
Cand vezi cum darul tau aduce bucurie in viata cuiva, vei sti fara nici o indoiala ca generozitatea are puterea de a face lumea mai buna.
Bugetul destinat darniciei
Daca astepti pana la sfarsitul lunii sa imparti din ce ai tu cu altii, vei descoperi ca nu mai este nimic de dat. Pentru a experimenta beneficiul deplin al darniciei, trebuie sa-l faci o prioritate. A pune de-o parte un buget pentru darnicie inseamna ca ti-ai luat un angajament. De asemenea, poti sa daruiesti si ca urmare a unui impuls de moment, daca vrei sa faci lucrul acesta.
Daruieste cu regularitate! Cu cat daruiesti mai mult, cu atat devine mai usor. Daruind cu regularitate arata ca traiesti cu generozitate. Si o mana larga este gata sa primeasca in schimb binecuvantari nespuse .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu