vineri, 6 noiembrie 2009
Frunzele de busuioc alină durerile de încheieturi
Frunzele proaspete ale câtorva varietăţi de busuioc cultivat în India şi Asia de Sud-Est sunt la fel de eficiente ca şi medicamentele antiinflamatorii de tip Diclofenac administrate pacienţilor suferind de artrită, informează dailymail.co.uk. Concluziile acestui studiu, prezentat în cadrul British Pharmaceutical Conference din Manchester, au relevat faptul că, administrat pe cale orală, extractul obţinut din frunzele a două varietăţi de busuioc - Ocimum americanum şi Ocimum tenuiflorum - au redus inflamaţiile articulaţiilor cu până la 73% în mai puţin de 24 de ore. În plus, frunzele proaspete de busuioc nu produc efecte secundare, precum iritarea mucoasei gastro-intestinale, arsuri şi dureri stomacale, simptome ce apar la administrarea medicamentelor clasice. Consumată sub forma unei infuzii herbale sau prin adăugarea frunzelor pe alimente sau în salate, această plantă a fost folosită de secole în medicina ayurvedică pentru a trata diverse boli inflamatorii, precum bronşita, astmul, maladiile de piele sau artrita. Busuiocul poate preveni, totodată, apariţia diabetului, prin reducerea concentraţiei de glucoză din sânge. Oamenii de ştiinţă au încercat să identifice substanţa care face ca busuiocul să aibe un efect terapeutic atât de eficient."Studiul nostru indică faptul că eugenolul, uleiul care îi conferă busuiocului acea aromă distinctă, reprezintă molecula activă care produce efectul antiinflamatoriu", a explicat Vaibhav Shinde. O pastilă care să conţină extract de busuioc nu există deocamdată pe piaţă, însă o cantitate mărită de busuioc în dieta zilnică ar putea avea un efect antiinflamatoriu sporit. Acest efect depinde însă şi de tipul de busuioc folosit în alimentaţie. Spre deosebire de carietatea europeană - Ocimum basilicum sau busuiocul dulce – planta asiatică are aroma mai puternică, având o concentraţie mai mare de eugenol.Busuiocul dulce conţine şi el eugenol, însă nu în aceeaşi concentraţie. Efecte miraculoase în tratarea artritei au însă şi măceşele. O echipă de cercetători nutriţionişti din Basel, Elveţia, au testat efectele unui acid gras - GOPO - prezent într-un supliment alimentar cu extract de măceşe (LitoZin) asupra celulelor cartilajelor din zona articulaţiilor. Ei au descoperit astfel că acidul GOPO împiedică producerea enzimelor şi proteinelor care provoacă inflamarea articulaţiilor. Pe de altă parte, aceeaşi substanţă favorizează producerea colagenului şi a celulelor cartilajului, esenţiale pentru sănătatea încheieturilor, informează Daily Mail.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu